Leivonnaisia jouluksi

Piparitikkarit

¼ piparitaikinasta (ohje alla)
marsipaania tai sokeripäällystettä
sokerikuorrutetta (ohje alla)
sokerikoristeita
tikkaritikkuja

1. Kauli taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi, eli normaali-pipareita paksummaksi.
2. Ota taikinasta muotilla haluamiasi kuvioita, kaksi kuviota yhtä tikkaria kohti. Käännä piparit ja paina tikkaritikulla kolo kuvion puolestavälistä reunaan asti. Tähän koloon saat aseteltua tikun paistamisen jälkeen. Käännä piparit ennen paistamista oikein päin.
3. Paista piparikuvioita 200-astei-sen uunin keskitasolla noin kuusi minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä. Jäähdytä kuviot. Kaavi terävällä veitsellä tikkujen kolot sopivan kokoisiksi.
4. Kaulitse marsipaani tai sokeripäällyste ohueksi levyksi ja ota siitä kuvio samalla muotilla kuin piparikuviosta. Liimaa kuvio sokerikuorrutteella pipariin.
5. Laita sokerikuorrutetta tikku-koloon, paina tikku koloon ja laita toinen piparikuvio päälle. Anna kuivua jonkin aikaa.
6. Koristele tikkari sokerikoristeilla tai -kuorrutteella.

kotikokki

Lasten piparitaikina

Valmistusaika 40 min + tekeytymisaika1 vrk

Tämä määrä taikinaa riittää 24 pikkupipariin, kuuteen piparitikkariin ja kahteen linnaan. Taikina käy mainiosti lasten leivontaan, sillä se kauliintuu helposti pienissä käsissä. Taikina kestää myös piparirakennelmissa, kuten linnoissa ja taloissa.

4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
250 g margariinia tai voita
2 rkl kanelia
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 rkl jauhettua neilikkaa
1 rkl soodaa
15 dl vehnäjauhoja
jauhoja leipomiseen

1. Laita kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Kiehauta seos ja ota kattila liedeltä.
2. Paloittele margariini tai voi kulhoon. Lisää joukkoon mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa. Sekoita välillä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
3. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot puuhaarukalla taikinaan. Taikina on aluksi löysää, mutta turpoaa myöhemmin
4. Anna taikinan levätä ainakin vuorokausi ennen leipomista muovipussissa, jääkaapissa.
5. Ota taikinaa aina pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Ripottele hieman jauhoja alustalle ennen kaulimista. Painele kaulinta kevyesti.
6. Ota taikinasta haluamiasi kuvioita ja paista niitä 200-asteisen uunin keskitasolla 4–6 minuuttia. Ole tarkkana, sillä piparit kärähtävät helposti.

kotikokki

Sokerikuorrute

Valmistusaika 5 min

Tomusokerista tehtävää kuorrutetta lapsikin voi käyttää turvallisesti liimana, koska sokeria ei tarvitse sulattaa ja kuorrute ei polta sormia. Tällä määrällä koristelet ja liimaat kaikki 24 kalenteripiparia, piparitikkarit ja linnan. Tee kuorrutetta pienissä erissä tarpeen mukaan. Veden määrä on ohjeellinen, lisää sitä tipoittain sopiva määrä.

4 dl tomusokeria
noin 1 rkl vettä

1. Lisää vesi tomusokeriin tipoittain ja sekoita tasaisen kiiltäväksi seokseksi. Valmis seos on paksuhkoa, mutta notkeaa ja juoksevaa.
2. Laita seos pursotinpussiin tai minigrip-pussiin, tee kulmaan pieni reikä ja pursota tarpeen mukaan.

Kotivinkki Jouluherkut 1/2012

 

 

 

 

Suklaatryffelit

225 g tummaa suklaata 1¼ dl ranskankermaa ½ dl suklaarouhetta PÄÄLLE kaakaojauhetta
1. Pilko tumma suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. 
2. Kuumenna ranskankerma ja sekoita rouhittu suklaa varovasti joukkoon. Jäähdytä seos ja lisää 1/2 dl suklaarouhetta joukkoon. 
3. Muotoile seoksesta käsin pieniä palloja ja kierittele pallot kaakaojauheessa.
kotivinkki
 
PIPARISUKLAA

 

 

Raaka-aineet

100 g

kookosrasvaa

 

100 g

tummaa suklaata

 

muutama

pipari

 

Ohjeet

Jälkiruoat ja herkut

 

Sulata ihan pienellä lämmöllä kattilassa rasva ja lisää suklaat paloina. Minä pidin levyä 2:lla.

Laita vuokan pohjalle pipreita paloina, niin että pohja peittyy.

Kaada sulenut rasvasuklaaseos päälle. Anna jäähtyä ja kumoa.

 

kotikokki

 

 

 

-Jonna

 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa: